House of Essays

House of Essays
www.petermouritzen.dk/

Det uventede
Man rejser med visse mål for øje. Man har forberedt sig på Det Skæve Tårn, på Uffizi, på Piazza del Campo og domkirken i Siena. Men de store gevinster er ofte de uventede oplevelser, som man ikke har beredt sig på at møde hjemmefra. 

Steve McCurryDa jeg på en rejse i Toscana i juni 2013 tilfældigt faldt over en Steve McCurry fotoudstilling på domkirkepladsen i Siena, i Santa Maria della Scala, det gamle hospital, der nu er museum. spændende sat op i underjordiske, mørke, labyrintiske gange, kom jeg til at tænke på en tilsvarende "overraskelse" i 2011 i Barcelonas MACBA-museum i det gamle, fattige, men nu renoverede Raval-kvarter i nærheden af vores lejlighed nær Ramblaen. 

     
Vi gik efter katalansk kunst, men pludselig var der et "sort hul" i det moderne museum, Fra rummet blev vi suget ind til lyden af løbende trin og musik af Tjajkovskij. Inde i det, lille mørke rum med et lærred så stort som en galakse, blev der vist en film af den albansk-franske videokunstner Anri Sala, 1395 Days Without Red.  

Vi var selv små i rummet og blev (for)ført til en fremmed planet, som i begyndelsen var svær at stedfæste og kun langsomt lod sig lokalisere til et for os nok fremmed miljø, men dog på vor egen klode. I filmen følger vi en ung kvinde i gang og løb gennem Sarajevos gader under belejringen, samtidig med at vi ser og hører byens symfoniorkester øve Tjajkovskijs 6. symfoni, Pathetique. Der klippes mellem de to ´forløb´. Musik, rytme, pause, repetitioner er filmens nerve og puls. Langsomt smelter kvinden og musikken sammen, hun nynner musikken, mens hun sprinter af sted, mod Snipers Alley, et gadekryds med snigskytter.

Hun møder andre mennesker, men ingen siger noget, kun lyden af åndedræt, forpustethed, musik. Vi ser kvinden stå ved gadekrydset, ventende sammen med andre,  meget forskellige mennesker. De tager tilløb, hver på sin måde. Nogle tøver. En tager pludselig mod til sig og spurter over, en anden går uanfægtet, fatalistisk, med stoisk ro.

Sjældent har jeg været så grebet af et moderne kunstværk. Et eksempel på at ens opfattelse af virkeligheden kan kæntres/ændres ved det uventede møde mellem et gadekryds og et symfoniorkester.1395 Days Without Red

Ingen kommentarer:

Send en kommentar